Erasmus MC biedt als eerste test aan bij multipel myeloom

 

ROTTERDAM en SAN DIEGO (Verenigde Staten), 23 juli 2019: de hematologie afdeling van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) is wereldwijd het eerste ziekenhuis dat elke multipel myeloom (bloedkanker) patiënt een innovatieve diagnostische service aanbiedt [1]. Deze diagnostische test voorspelt de agressiviteit van de ziekte door het meten van 92 genen in de kankercellen. Voorheen was de test alleen beschikbaar voor een kleine groep patiënten via onderzoeksprogramma’s of als onderdeel van een klinische studie. Door het aanbieden van deze diagnostische service aan al haar patiënten, bewijst het EMC opnieuw een echte innovator in de gezondheidszorg te zijn.

 

“Patiënten met een agressief karakter van de ziekte worden geclassificeerd als hoog-risico en reageren relatief snel niet meer adequaat op hun behandeling. Dit vereist een andere overweging bij het behandelen van de ziekte dan wanneer een patiënt een laag of gemiddeld risico op een terugval heeft. Het bepalen van het risicoprofiel van een patiënt is een belangrijke stap bij het beoordelen van de status en het verloop van de ziekte en wordt binnen multipel myeloom al lange tijd gedaan. Helaas missen de huidige diagnostische methoden ongeveer 10% van de hoog-risicopatiënten”, verklaart Dharminder Chahal, CEO SkylineDx, die de door het EMC gebruikte diagnostische test ontwikkelde. De test die het risicoprofiel nauwkeuriger kan bepalen is de MMprofilerTM en meet de expressie van alle genen in een myeloomkankercel. Daarna berekent het SKY92-algoritme de expressie van 92 specifieke genen en het resultaat voorspelt de agressiviteit van de ziekte. De uitkomst kan gebruikt worden om de beste behandelingsstrategie van individuele myeloompatiënten te bepalen.

 

“Jarenlang hebben we ons ingespannen om onderzoek te doen en wetenschappelijk bewijs te publiceren over de betrouwbaarheid van onze gestandaardiseerde test in het vinden van alle echt hoog-risicopatiënten. Het is een eer dat nu een gerenommeerd multipel myeloom expertisecentrum zoals het EMC vertrouwen in ons product toont door als eerste onze test aan te bieden aan alle multipel myeloom patiënten”, concludeert Dharminder Chahal.

 

Over SkylineDx
SkylineDx is een Rotterdams hightechbedrijf in de (kanker)diagnostiek met een tweede kantoor en CAP/CLIA geaccrediteerd laboratorium in San Diego, Californië, Verenigde Staten. Het bedrijf gebruikt haar expertise en ervaring om veelbelovende ontdekkingen op het gebied van gen-informatie in relatie tot een bepaalde ziekte uit de academische wereld om te zetten naar diagnostische producten die door artsen gebruikt kunnen worden. Zo wordt het mogelijk voor artsen om gepersonaliseerde behandeltrajecten op te stellen voor patiënten. Meer informatie over SkylineDx is te vinden op www.skylinedx.com (Engelstalig).

 

Footnotes

  1. Myeloma Patients Europe webinar 2019 over ‘personalized medicine’ (link – Engelstalig).