Nederlandse overheid financiert € 2,7M voor ontwikkeling huidkankertest

 

ROTTERDAM en SAN DIEGO (USA), 27 september, 2018: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, kent, middels Innovatiekrediet, € 2,7 miljoen toe aan de ontwikkeling van een huidkankertest. Deze test kan op basis van genetische informatie uit de kankercel uitsluiten of een patiënt risico loopt op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Melanoom is een kwaadaardige huidkanker en verantwoordelijk voor 75% [1] van alle huidkanker gerelateerde sterfgevallen. Het aantal melanoompatiënten stijgt met 3 tot 7% [2] per jaar en onder kinderen en jongvolwassenen is het aantal patiënten tussen 1973 en 2015 zelfs met ruim 250% [3] toegenomen. Omdat melanoom steeds vaker voorkomt, is er vanuit de zorg een grote behoefte om de juiste patiënten te selecteren voor een operatie om uitzaaiingen vast te stellen en te voorkomen dat een patiënt met een bewezen laag risico op uitzaaiingen onnodig wordt geopereerd. De ontwikkeling van deze betrouwbare diagnostische test zal daarom een belangrijke internationale bijdrage leveren aan de verbetering van huidkankerzorg.

 

“Het is een grote erkenning dat de Nederlandse overheid als onafhankelijke partij haar vertrouwen uitspreekt in onze competenties om deze test succesvol te ontwikkelen en bij de arts en patiënt te krijgen,” aldus Dharminder Chahal, CEO SkylineDx. SkylineDx, een Rotterdams hightechbedrijf in de (kanker)diagnostiek, ontwikkelt de test in samenwerking met de onderzoeksgroep van Alexander Meves MD [4] van het gerenommeerde Mayo Clinic dat dit jaar wederom is uitgeroepen tot het beste ziekenhuis van de Verenigde Staten door US News and World Report. “De Mayo Clinic is een geweldige partner. Zij diagnosticeren en behandelen dagelijks huidkankerpatiënten en helpen ons de behoefte van de arts en patiënt te vertalen naar een test. Samen kunnen we een test ontwikkelen die een aanzienlijke impact heeft op het hele behandelingsproces,” vervolgt Dharminder Chahal. “We zijn dicht bij het starten van de eerste klinische studies om de waarde van deze test te bevestigen.”

 

Melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Langdurige blootstelling aan UV-straling uit zonlicht en zonnebanken vergroot het risico op melanoom [5]. “Als een arts melanoom uitzaaiingen wil vaststellen, worden de dichtstbijzijnde lymfeklieren weg gesneden om te controleren of deze schoon zijn. Een overweldigende 85% [6-7] van deze operaties zijn onnodig en 5% [6-7] van patiënten krijgt deze operatie niet maar heeft wel uitzaaiingen. Onze huidkankertest bespaart de maatschappij ontzettend veel zorgkosten door gepersonaliseerde behandelplannen mogelijk te maken en – nog veel belangrijker – stelt de patiënt niet langer bloot aan onnodig risico op complicaties door chirurgische ingrepen,” concludeert Dharminder Chahal.

 

Voetnoten

1. Wouters et al. Crit Rev Oncol Hematol. 2018
2. Cancer Research UK
3. ASCO Abstract 112435
4. Meves et al. Journal of Clinical Oncology. 2015
5. Karimkhari et al. B J Dermatol. 2015
6. Society AC. Cancer Facts & Figures. 2018
7. Gerschenwald et al. CA Cancer J Clin. 2017

 

Over SkylineDx

SkylineDx is een Rotterdams hightechbedrijf in de (kanker)diagnostiek met een tweede kantoor en laboratorium in San Diego, California, de Verenigde Staten. Het bedrijf gebruikt haar expertise en ervaring om veelbelovende ontdekkingen op het gebied van gen-informatie in relatie tot een bepaalde ziekte uit de academische wereld om te zetten naar diagnostische producten die door artsen gebruikt kunnen worden. Zo wordt het mogelijk voor artsen om gepersonaliseerde behandeltrajecten op te stellen voor patiënten. Meer informatie over SkylineDx is te vinden op www.skylinedx.com (Engelstalig).